DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Free... Samozřejmě jsem si vždycky uvědomovala, jak těžké musí být, když je někdo nucený vyhýbat se potravinám obsahujícím nějakou surovinu, tím hůře, pokud zapovězenou surovinu řadíme mezi ty základní. Nikdo se asi nezblázní z toho, že nemůže jíst mořské plody nebo pistácie.
Pokud si musí odepřít pšeničnou mouku, kravské mléko nebo vejce, je to už náročnější. Náhradní suroviny jsou dražší, občas je třeba navštívit specializovaný obchod a nakoupit zásobičku toho, co v běžných potravinách neseženeme.
Ale co když nejde jen o jednu základní surovinu? Co když je takových zakázaných více? Najít "jedlé potraviny" je už náročnější, speciálních surovin je potřeba více a času na přípravu pokrmů také. Brouzdáme po internetu a hledáme podobně "postižené" souputníky s recepty a zkušenostmi.
A co když na našem zapovězeném seznamu je takových tabu surovin opravdu pořádná spousta... Tímhle jsme procházeli, když jsem z jídelníčku jednoho ze svých miláčků musela vyřadit pěknou řádku surovin. Speciální suroviny, luštění složení a zoufalství, nahražování několika součástí receptu, úpravy, fantazie a kombinování. Cokoli jsem chtěla podávat k jídlu, musela jsem nejprve sama vyrobit, protože vyhovující pečivo, sušenky atd. atd... neexistuje, je nekřesťansky drahé nebo upřímně řečeno hnusné. I speciální recepty nejsou v tomto případě 100% dietní a i u nich jsem musela některé suroviny nahrazovat. A tak jsem si vymýšlela recepty vlastní. Sice to trvalo dlouho, ale naštěstí to momentálně vypadá dobře a přísnou dietu jsme mohli postupně opustit. Mých receptů není mnoho. Vím ale, že v situaci, ve které jsem se na čas ocitla já, je pro každou kuchařku takový recept zlatým pokladem. Rozhodla jsem se těch pár zlatých zrnek s Vámi sdílet. Ať už máte Vy, nebo někdo z Vašich blízkých dietu kvůli alergiím, intolerancím, celiakii, CFGF, nebo nějaké krizovce, kéž Vám jsou mé receptové drobty k užitku. Držím Vám palce.

Co jsem se díky této zkušenosti naučila:
1. Umíněné odhodlání je užitečnější než zoufalé bědování.
2. Neuvažuj, co všechno nemůžeš použít, ale co použít můžeš. I vaření může být challenge.
3. Nikdo není chudáček jen proto, že něco nejí. Buď připravená. Postarej se, aby doma (s sebou) bylo vždycky něco dobrého, co se "může" a co nahradí to, co baští ostatní.
4. Mražák je tvůj sparing partner. 
5. Není pravda, že bez chleba se nedá obejít. Když něco nejde vytvořit ani nahradit, klidně se na to vykašli.
6. Konec konvencím a tradičním kombinacím. Máš příležitost dělat věci jinak. Kapr chutná dobře i s rýží. Jen to není zvykem.
7. Osvoboď se. Není to jen o dietě, ale o pohledu na jídlo. Zapoj fantazii, hraj si a zdob.


 

 

POHANKOVÉ SUŠENKY S TAHINI

420g pohankové mouky
200g rostlinného tuku
140g moučkového cukru
4 lžíce sezamové pasty tahini bez příchuti
šťáva z poloviny malého pomeranče
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce lněných semínek
6 lžic vroucí vody



Do hrnečku vložíme lněná semínka, zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat až do vychladnutí. (Občas promícháme.)
Všechny suroviny smícháme, vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny v chladu odpočinout.
Vyválíme, vykrajujeme sušenky, pečeme krátce při teplotě asi 180°C.



POHANKOVÉ SUŠENKY S OVOCEM

420g pohankové mouky
200g rostlinného tuku
120g moučkového cukru
2 lžíce lnu namočit v ½ hrnku vroucí vody
1 lžička prášku do pečiva
200g sušeného ovoce najemno nasekaného
šťáva z ½ malého pomeranče
lžička skořice


Postup jako u předešlých…



ZÁZVOROVÉ SUŠENKY

90g javorového sirupu (nebo rýžového, medu…, ale javorový je lepší)
60g tuku
125g hladké pohankové mouky
½ lžičky mletého zázvoru

½ lžičky jedlé sody
1 lžíce přírodního cukru



V kastrůlku rozpustíme tuk s javorovým sirupem. Poté necháme směs vychladnout.
Do mísy prosejeme mouku a spolu s ostatními přísadami vypracujeme těsto.
Z těsta tvarujeme kuličky a poklademe je na dobře vymaštěný plech (dál od sebe). Kuličky rukou zploštíme.
Pečeme 15 minut při teplotě 180°C.



KOKOSOVÁ BÁBOVKA

2 hrnky pohankové mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek kokosu
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
hrnek rýžového (nebo normálního :o) mléka
½ hrnku slunečnicového oleje
2 polévkové lžíce zlatého (nebo obyč.) lnu
½ hrnku vroucí vody



Zlatý len zalijeme vroucí vodou, necháme odstát do vychladnutí. Smícháme sypké suroviny, vmícháme vše ostatní a pečlivě vymícháme těsto.
Bábovkovou formu vymažeme Stellou, vysypeme mletým kokosem.
Pečeme při 200°C.



BANÁNOVÝ CHLÉB

4 banány
1 šálek rýžové mouky
1 šálek jahelné mouky
1 šálek amarantové mouky
1 šálek třtinového cukru
2 čajové lžičky jedlé sody
1 čaj. lžička soli
½ kostky Stelly (necháme hodně změknout)
2 lžičky psilia
1 šálek  vody
1 šálek rýžového mléka



Troubu předehřejeme na 175°C.
Do pekáčku vložíme 4 omyté banány (ve šlupce). Banány svrchu propícháme několikrát nožem. Pekáček vložíme do trouby. Pečeme přibližně 10-15 minut, až je šlupka tmavá.
Vyjmeme banány z trouby, odstraníme šlupku a změklé banány v misce vidličkou rozmačkáme. Necháme vychladnout.
Psilium zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat.
Smícháme veškeré suroviny, včetně rozmačkaných banánů, promícháme, nejlépe ušleháme.
Formu vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme do ní těsto.
Nejprve jsem pekla při 185°C, později ještě trochu stáhla teplotu. Doba pečení je poněkud delší. Mě to trvalo téměř 2 hodiny.
Tip na servírování: Banánový chléb nakrájíme na silnější plátky, vložíme do uzavíratelné misky a zamrazíme. Když přijde čas chlebík baštit, necháme plátek chleba povolit (na vzduchu nebo v mikrovlnce) jen trochu. Studený a ještě trochu zmrzlý chutná nejlépe.




UNIVERZÁLNÍ POKLAD :o)

1 hrnek hladké rýžové mouky
2 hrnky pohankové mouky
1 hrnek moučkového cukru
1 prášek do pečiva Dr. Oetker
1 vanilkový cukr
150g nastrouhaného jablka – asi  2 střední jab. (možno použít i cuketu)
½ hrnku oleje
2 polévkové lžíce zlatého lnu
½ hrnku vroucí vody
½ hrnku rýžového mléka



Len zalijeme vroucí vodou a necháme odstát do vychladnutí, občas promícháme. Z uvedených surovin vymícháme těsto.
Troubu předehřejeme na 180°C.

Proč jsem nazvala tohle těsto Univerzální poklad? :o)
à Dortovou formu vymažeme Stellou, vysypeme polohrubou rýžovou moukou, vlijeme těsto, upečeme… Korpus na dort
à Do těsta vmícháme sušené ovoce a/nebo čokoládu a/nebo oříšky, naplníme silikonové košíčky, upečeme… Muffiny
à Do části těsta vmícháme kakao, vymažeme bábovkovou formu, vlijeme bílé a kakaové těsto, upečeme… Mramorová bábovka
à Plech vyložíme pečícím papírem, rozetřeme na něj těsto (do těsta můžeme přidat trochu rýžového mléka, pokud se zdá příliš husté). Těsto poklademe omytým ovocem, které trošičku vtlačíme. Na ovoce nasypeme drobenku (rýžová mouka, Stella, moučkový cukr), upečeme… drobenkový koláč
à Plech vyložíme pečícím papírem, rozetřeme těsto, upečeme. Po vychladnutí krájíme a slepujeme řezy marmeládou… řezy
à atd…atd… ;o)